Which rules limit a worn camera in football, rugby and helmet sports?
None of the lines quoted here names a camera. Football bars dangerous equipment, rugby bars items thicker than 2 mm that are not an approved monitoring device, and adding an item to a certified helmet creates a new uncertified model.
Football
Law 4 of the Laws of the Game says: "A player must not use equipment or wear anything that is dangerous." Wearable tracking systems have to meet the requirements for wearable EPTS under the FIFA Quality Programme.
Our reading: neither line names a camera. We take the first as a reason to keep worn cameras to non-contact drills.
Rugby
World Rugby Regulation 12 lets a player wear a player monitoring device, meaning a GPS unit or an instrumented mouthguard, that meets World Rugby's specification. Any other item whose non-padding parts are thicker than 2 mm uncompressed is banned.
Our reading: a chest-worn camera is neither a GPS unit nor an instrumented mouthguard, so for rugby we look at film from fixed cameras.
Helmet sports
NOCSAE writes the standards that American football, baseball and softball helmets are certified against. Its statement on add-on products says: "The addition of an item(s) to a helmet previously certified without those item(s) creates a new uncertified model." The manufacturer may then declare the certification void.
Our reading: a camera fixed to a helmet is an added item, so the certification may be void. We do not ask anyone to add one.
Method
Each text was read at its source on 20 October 2026, and the quotations are exact. The versions are named in the sources. The paragraphs that begin "Our reading" are ours.
Limits
These are three texts. Leagues, competitions and venues add rules of their own, and other sports are not covered here.
What we do
We look for worn-camera footage in drills and individual work, not in contact play or matches, and we ask each club what its own competition allows.